Natuurfilm Holland Natuur in de Delta in première

Het was laat vannacht, maar het was de moeite wel waard. In CineMec in Utrecht was gisteravond de première van de nieuwe natuurfilm Holland Natuur in de Delta.

premiere
Het Metropole orkest zorgde voor een fraaie, muzikale omlijsting van de beelden. (foto: Jacques van der Neut)

Filmdoek
Op een supergroot doek snelden de beelden voorbij, terwijl het Metropole orkest zorgde voor een fraaie muzikale omlijsting van de beelden. Een prachtige combinatie! Ruim 1300 mensen waren voor deze première uitgenodigd. Voor het enorme filmdoek zaten de 60 muzikanten van het Metropole orkest. De avond werd geopend door Harry Piekema, de stem van De Nieuwe Wildernis, de eerdere natuurfilm (2013) van EMS Films, die zich trouwens helemaal afspeelde in de Oostvaarderplassen. Voor Holland Natuur in de Delta werden tientallen locaties in Nederland bezocht. Ruim 300 uur film diende uiteindelijk te worden teruggebracht naar anderhalf uur…  Een heidens karwei. In de film zitten werkelijk sublieme shots verwerkt, van een futengezin. Zo proppen ouders een visje in de strot van een gevlekt donsjong. Een close-up van een haas, waarbij je zowat in de keel kijkt en de enorme sprongen in slow motion tijdens een spurt door nat, Hollands polderland.

Hoofdrolspelers
Ook de omzwervingen van een groep driedoornige stekelbaarzen worden prachtig in beeld gebracht. Het shot van een zwemmend groepje in een beek, waarbij het beeld zich geleidelijk verplaatst van boven naar onder water, vind ik super. In de film wordt door de ogen van vijf hoofdrolspelers de haas, het driedoornig stekelbaarsje, het pimpernelblauwtje, de bever en de zeearend, de ontwikkeling en de cultuur van Nederland geschetst. Het leuke van deze film is dat zeearenddoodgewone soorten een rol in de film vertolken. Een met een kuifeend vechtende meerkoet, de imposante uitdijende spreeuwenzwermen tijdens een stemmige zonsondergang en een stel ooievaars, lepelaars of grutto’s. Onze waterwerken, zoals de beweegbare Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, stoomgemalen, noest draaiende molenwieken en de aloude griendcultuur passeren eveneens de revue. Uiteraard ook prachtige beelden van zeearenden, waarbij de eerste vliegoefening van zo’n  jonge, vliegende deur eindigt in een flinke tuimelpartij. Na de film nog even lekker bijgekletst met collega’s en dan rond middernacht over een verlaten snelweg naar huis. Terug naar de dingen van alledag.       

Overvloedige regenval verandert de Noordwaard in wetland

Werkendam – De hevige regenval van de afgelopen week heeft de Noordwaard veranderd in een groot, aaneengesloten wetland.

Door overvloedige regenval veranderde de Noordwaard in een wetland. (foto; Jacques van der Neut)
Door overvloedige regenval veranderde de Noordwaard in een wetland. (foto; Jacques van der Neut)

Het voormalige poldergebied bij Werkendam is in het kader van Ruimte voor de Rivier geschikt gemaakt voor de doorvoer van rivierwater. Volgende maand dienen de aannemers deze megaklus op te leveren.

grotezilverreiger
In drassig grasland foerageren grote zlverreigers. (foto: Jacques van der Neut)

Plas-dras
Wie over de Bandijk naar Werkendam rijdt ziet diverse, op terpen gebouwde nieuwbouwhuizen. Bij de nieuwe bruggen in de Bandijk, liggen uitgestrekte watervlakten. Boven een veel kleinere poel vliegen tientallen kokmeeuwen, die zich beurtelings omlaag laten vallen. Door het wassende water moeten de muizen omhoog en de gretige meeuwen maken daar dankbaar gebruik van. De een zijn dood is nu eenmaal de ander zijn brood. Tijdens een autorit door het kletsnatte gebied zien we dat beeld op meerdere locaties. En er vliegen uiteraard niet alleen maar kokmeeuwen, maar ook veel buizerden, torenvalken en bruine kiekendieven. In plas-dras staande terreingedeelten staan meerdere grote zilverreigers in gespannen, voorover gebogen (jacht)houding. Af en toe slaan ze razendsnel toe. In vochtige weilanden staan honderden kieviten dicht op elkaar gepakt. Vanaf de nieuwe gemalen heb je een prachtig overzicht. Waar ooit de weg langs polder Maltha lag, weerkaatsen natte terreingedeelten in het zonlicht. Wat een enorme metamorfose.

noordwaard2
Een paar jaar geleden lag hier bouwland aan de Noorderklipweg. (foto: Jacques van der Neut)

Graverij
Door al de ingrepen is de aanblik van het eens zo strakke bouwland totaal gewijzigd. Slootjes die gewoonlijk nauwelijks water voerden, zijn nu brede vaarten geworden. Tijdens zulke natte omstandigheden kunnen we de bijzonder grootschalige graverij in de afgelopen jaren in de Noordwaard , beschouwen als een enorme, natuurlijke impuls. Met al de ingrepen die in de buitengebieden hebben plaatsgevonden (kleiwinning, natuurontwikkeling) ontstaat er zo toch een gebied van internationaal allure! Rijdend over het Gat van Lijnoorden zie je op een gegeven ogenblik links het trafostation met een hoge ringdijk. De weg langs Maltha gaat inééns een flink stuk omlaag. Je realiseert je dan pas dat er qua waterstandsverhoging niet veel nodig is om het geasfalteerde wegdek onder water te laten verdwijnen. Het geheel doet me denken aan de Farne Islands in Oost-Engeland, waarbij het eiland Holy Island alleen bereikbaar is tijdens laag water…