Filmen met een drone

Na het grote succes van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis werken de makers van die film op dit moment aan een nieuw project: Holland, natuur in de delta. Bij deze film wordt onder andere gebruik gemaakt van drones.

Panasonic GH4
Voor de nieuwe natuurfilm worden er op een waterkoude dag in De Biesbosch, opnamens met drones gemaakt. De Ardea, de werkschuit van Staatsbosbeheer, staat in een mum van tijd vol apparatuur. Op het dek staat een grote, zwarte kist waarin een peperdure drone is opgeborgen. Onder de drone hangt een Panasonic GH4, een

panasonicGH4
Onder de drone hangt een Panasonic GH4, een camera waarmee beelden in 4K worden geschoten. (foto: Jacques van der Neut)

camera waarmee beelden kunnen worden gemaakt in 4K resolutie en dat komt neer op 3840×2160 pixels, qua beeldkwaliteit dus een stapje verder dan High definition. “Deze drone is voorzien van een stabilisator” zegt Frans van Staalduinen van de Dutch Drone Company. “In de wereld van de drones noemen we zoiets eigenlijk een gimbal. Dankzij deze voorziening kunnen er stabielere opnamens worden gemaakt, ondanks veel vliegbewegingen en wind. De camera is verder uitgerust met een ruisonderdrukkingssysteem

DDC
Medewerkers van de Dutch Drone Company in actie, met uiterst rechts de piloot van de drone en de cameraman (in lichtblauw jack). Mark Verkerk (tweede van rechts), regisseur van EMS Films, bekijkt intussen op een beeldscherm de beelden die de drone maakt. (foto: Jacques van der Neut)

waardoor we opnamens kunnen maken van 100 ISO tot ISO 25600, dus bij heel weinig licht is deze drone ook nog inzetbaar. Het bereik is ongeveer 500 meter, als die door wat voor oorzaak dan ook daar buiten raakt, keert hij automatisch terug. We halen een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.” Het apparaat heeft een grootte van een meter in doorsnede en is voorzien van een aantal grote- en kleine propellers. We zijn inmiddels op de bewuste locatie aangekomen en de drone wordt voorzichtig uit zijn zwarte kist getild. Kort daarop snort het neusje van de zalm door de lucht.

Holland, natuur in de delta
Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds zijn partner van het nieuwe filmproject van de makers van De Nieuwe Wildernis. Na het grote succes van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis, die in de bioscopen ruim 750.000 bezoekers trok, werken de makers van die film op dit moment aan het volgende filmproject: Holland, natuur in de delta. Producent EMS FILMS werkt met deze film aan het tweede deel van een trilogie over de Nederlandse natuur: Holland, natuur in de delta gaat in september 2015 in première. Het derde en afsluitende deel van de trilogie is: Waddenland – Living on the Edge en zal eind 2017 uitkomen.

Brandganzen; bontgekleurde nomaden

Brandganzen hebben een opvallend zwartwit getekend verenkleed. Verwarring met andere soorten is daardoor uitgesloten. Gewoonlijk overwinterden deze fraai getekende ganzen in ons land, maar tegenwoordig broeden zij hier ook. Wellicht een gevolg van zachte winters, van klimaatverandering?

Vetreserves
Brandganzen broeden op drie van elkaar gescheiden gebieden. Een deel bevindt zich op Groenland; deze vogels overwinteren op de Hebriden en in Ierland. De broedpopulaties van Spitsbergen overwinteren in Zuid-Schotland en Zuid-Noorwegen. De in Nederland overwinterende populatie komt van Nova Zembla en Waigatsj, een in het noorden van Rusland gelegen schiereiland.

De in Nederland overwinterende brandganzen komen uit Spitsbergen. Door de permafrost is de toendra in de zomer constant drassig. (foto: Jacques van der Neut)
De in Nederland overwinterende brandganzen komen uit Spitsbergen. Door de permafrost is de toendra in de zomer constant drassig. (foto: Jacques van der Neut)

Soms zijn de broedgebieden bij aankomst nog geheel met sneeuw en ijs bedekt. De vetreserves die in de winterkwartieren zijn opgebouwd spelen dan een cruciale rol. Als ongunstige omstandigheden lang aanhouden, bestaat de kans dat er niet wordt gebroed. Gewoonlijk broeden deze fraaie vogels op steile rotskliffen, waar zij nagenoeg onbereikbaar zijn voor predatoren zoals de poolvos. Hoe donsjongen zo’n torenhoog nest verlaten blijft altijd de brandende vraag. Die piepjonge dingen presteren het onmogelijke. Zij springen gewoon naar beneden! Tijdens deze duizelingwekkende dodensprongen klappen de jongen meerdere malen tegen de rotsen. Een hoop donsveren en interne luchtzakken vangen de klappen op.

Broedareaal
Sinds de jaren zestig is de brandganzenpopulatie behoorlijk toegenomen en overwinteren er zo’n vijfhonderdduizend brandganzen op het Europese vasteland, vooral in de Nederlandse kustgebieden. De spectaculaire toename van de aantallen is hand in hand gegaan met een uitbreiding van het broedareaal. Naast de broedgebieden in Noord-Rusland broeden brandganzen sinds 1971 in het Oostzeegebied en sinds 1982 ook in Nederland. In 2005 telde de Nederlandse populatie, waarvan het zwaartepunt in het noordelijk Deltagebied ligt, al bijna zesduizend broedparen.

brandgans2
Legsel van een brandgans op de Ventjagersplaten. (foto: Jacques van der Neut)

Waarom brandganzen niet meer terugvliegen naar hun oorspronkelijke broed- en leefgebieden blijft natuurlijk de vraag. Wellicht heeft dit gedrag iets te maken met klimaatverandering? Of kregen deze vogels misschien ook een duwtje in de rug door de mens, in de vorm van tientallen natuurontwikkelingsprojecten in het Nederlandse rivierengebied? Door uiteenlopende oorzaken (natuurontwikkeling, kleiwinning, Ruimte voor de Rivier) veranderde menige landbouwpolder immers in een moerassig natuurgebied, waar het voor (brand)ganzen goed toeven is.