Over mij…

jacques
In de weer op een bergketen in Noord-Spanje met een Canon 600mm om vale gieren te fotograferen. (foto; Annemieke van der Neut-Meeuwisse)

Natuurfotografie Jacques van der Neut staat sinds augustus 1994 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Dordrecht.Met (natuur)fotografie ben ik al langer in de weer. De passie voor de fotografie kreeg ik thuis met de paplepel ingegoten. Niet zo zeer de kennis van en over de natuur, maar wel de principes van de fotografie. In het prille begin vertoefde ik menig uurtje met mijn vader, die fotografeerde bij de Koninklijke Marine, in de doka. Bij de matgeel brandende lamp ontwikkelden we films en drukten we samen foto’s af. Als we uit de doka kwamen kleurden mijn vingertoppen wit door de fixeer. In die dagen drukte je met je hand op het kletsnatte vel fotopapier, om een betere tekening in bepaalde delen van je zwartwitfoto te krijgen. Maar de dagen van chemicaliën en de doka zijn inmiddels achterhaalde begrippen, hoewel we een opname nog steeds bewerken. Alleen gaat het tegenwoordig allemaal digitaal.

Lange tijd fotografeerde ik met Leica, met de onverwoestbare M3 en de M4. Steengoed materiaal, met een prachtige, bijna onhoorbare sluiter. De digitale ontwikkelingen bij Leica duurde lang en bovendien waren er wel grote telelenzen op de markt, maar die waren zo goed als onbetaalbaar. Met pijn in mijn hart verkocht ik mijn oerdegelijke, analoge Leica’s en stapte rond de eeuwwisseling over op digitale Canons met bijbehorende lenzen.