Roodkeelnachtegaal in Hoogwoud (NH) trekt honderden vogelaars

roodkeelnachtegaal
De roodkeelnachtegaal bij de meelwormen. (foto: Jacques van der Neut)

In Hoogwoud (NH) dromden gisteren honderden vogelaars samen. Iedereen probeerde een glimp op te vangen van de roodkeelnachtegaal, een bijzonder zeldzame dwaalgast. Een inwoonster van Hoogwoud plaatste recent een foto van een zangvogel in haar tuin op Facebook met de simpele vraag ‘wat is dit voor een vogeltje?’ Kort daarop werd Hoogwoud overspoeld door binnen- en buitenlandse vogelaars.

Dutch Bird Alert
Als we na een rit door een winters landschap aankomen in Hoogwoud hoeven we niet zo lang te zoeken. In een woonwijk staan tientallen vogelaars met verrekijkers en camera’s. Een stukje verderop staat een groepje mensen op een balkon. Het is meteen duidelijk, daar moeten we zijn. De roodkeelnachtegaal verblijft in een tuin van een particulier en bij de voordeur ontstaat een rij van wachtende vogelaars. Na betaling van 5 euro kan iedereen de vogel in de tuin vanuit de woonkamer bekijken en fotograferen. We wandelen de woonkamer in. Om meer plek te maken is de huisraad aan de kant gezet. De vogel wordt het moment niet gezien. “Ik moet even naar de mensen op het balkon” zegt Remco Hofland van Dutch Bird Alert. “Wellicht zorgen zij op deze manier toch voor enige verstoring, waardoor de vogel wegblijft.” IMG_0445Kort daarop betreden we de huiskamer en zien we door de ramen de vogel op een stenen muurtje zitten. Om de vogel op deze plek te houden, liggen er een paar meelwormen. “Iedereen weet volgens mij wel de spelregels” vervolgt Hofland. “Jullie mogen ongeveer dertig seconden naar de vogel kijken, waarna jullie weer plaatsmaken voor vogelaars die de roodkeelnachtegaal nog niet hebben gezien. De rij buiten slinkt tenslotte en zwelt iedere keer weer aan, door de voortdurende aankomst van ‘nieuwe’ vogelaars.”

Facebook
Met een man op 8, 9 staan we in de huiskamer en de vogel laat zich fantastisch zien. Af en toe werkt de vogel een meelworm naar binnen. Dan maken we plaats voor een ‘verse’ groep. Tijd voor een praatje met Hanneke de Boer, de dame des huizes. “Eerlijk gezegd ontdekte mijn zoon de vogel, waarna ik er er een foto van maakte en op Facebook plaatste. Omdat ik geen idee had van de soort, zette ik er een oproep bij. ‘Wie kent dit vogeltje?’ Ik ben niet zo goed op de hoogte met social media, maar zo’n enorme toeloop had ik totaal niet verwacht. Mijn zoon moet van al die belangstelling helemaal niets hebben, dus die verblijft elders. Ik neem hier dus maar de honneurs waar.”

roodkeelnachtegaal1
De roodkeelnachtegaal doet zijn naam eer aan. (foto; Jacques van der Neut)

 

 

 

 

 

 

 

De roodkeelnachtegaal (Calliope calliope of Luscinia calliope) is een zangvogel uit de familie der Muscicapidae (vliegenvangers). Het is een trekvogel die broedt in het midden, noorden en oosten van Azië en overwintert in Zuidoost-Azië en als dwaalgast soms ook in Europa en Noord-Amerika wordt waargenomen. Het was voor het eerst dat een roodkeelnachtegaal zich in ons land liet zien.