Categorie archieven: Actueel

Naar de brileider op Texel


Een echte fanatieke twitcher ben ik zeker niet, maar voor de brileider maak ik toch graag een uitzondering. Normaal gesproken verblijft deze vogel namelijk in de buurt van Alaska en Siberië. Zo’n soort in Nederland is en blijft once in a lifetime. Gisteren met mijn zoon en vrouwlief vroeg op pad. We hebben de pont van 09.30u vanaf Den Helder op ’t oog.

Bij zo’n soort ben je niet alleen…
Op de pont is het niet bijzonder druk. Een ding baart ons wel zorgen en dat is de potdichte mist. Kort daarop rijden we Texel op en zetten gelijk koers naar De IJzeren Kaap bij Oosterend. Het kenmerkende bouwwerk, ook wel bekend als Kaap Oosterend, werd in 1854 ontworpen door architect Quirinus Harder. In de verte zien we het gevaarte vaag uit de mist opdoemen. Als we dichterbij zijn gekomen, zien we een oneindige rij in de berm geparkeerde auto’s. Zo’n drukte is wel te begrijpen, want dit is het eerste weekend sinds de eerste melding van de brileider, een paar dagen eerder in de week. De superzeldzame brileider is een twitch met een internationaal allure. Lopend langs de lange rij geparkeerde auto’s zien we kentekens uit: Engeland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en België. Een paar dagen eerder zelfs Hongaren.

In de mist…
We sluiten aan in de rij met vogelaars die via de trap de dijk beklimmen. Als we er bovenop staan zien we een behoorlijk, uit elkaar gerekte menigte staan. Groepjes vogelaars bewegen als schimmen door de grijze mist. Er is geen spanning. Mensen staan op diverse locaties genoeglijk met elkaar te keuvelen. Regelmatig wordt er op telefoons gekeken; de vogel is nog niet gezien en dus nog niet gemeld. We kunnen hier in de waterkou blijven heen en weer drentelen, maar gaan kort daarop terug naar de auto. Tijdens het lopen vang ik flarden op van diverse telefoongesprekken: “Bei uns herrscht dichter Nebel”. We rijden langs

De brileider is de eerste melding voor Nederland. (foto; Fabian Meijer)

andere geheide, maar nu zeer mistige gebieden zoals Ottersaat en het Wagejot. Een half uur later komt het verlossende bericht: de brileider is gezien! Als een haas dus weer terug naar De IJzeren Kaap, waar het ontzettend druk is. Tientallen vogelaars behangen met camera’s, verrekijkers en statieven rennen langs. Op naar de Heilige Graal!

On the left from those two poles…

Nu staat er een mensenmassa op de dijk. De vogel is gezien en tientallen vogelaars beginnen te hollen naar een locatie bij De IJzeren Kaap. Ik word binnen een mum van tijd omringd door een menigte van statiefpoten, een beetje voorzichtig lopen is het devies. Een Engelsman schreeuwt over de menigte, terwijl hij door zijn telescoop tuurt; “On the left from these two poles.” Dan krijg ik een telefoontje van mijn zoon om naar hem toe te komen, hij heeft de brileider in de scoop. Kort daarop tuur ik door de telescoop en zie de brileider, met de clowneske kop. De vogel duikt een paar keer en komt soms met een krab in de snavel weer boven. Het is de eerste keer dat de brileider zich in ons land laat zien en de zesde keer binnen Europa. Indien je de vogel wil zien in zijn broedgebied dan moet je naar Alaska en Siberië en dan wordt het dus de knip trekken voor zo’n onderneming. Later op de dag nemen we wederom een kijkje bij de brileider. Er staan dan nog zo’n 250-300 mensen. We horen dat er vandaag minstens 1000 mensen zijn komen opdagen om de brileider te zien. Wellicht een mooie impuls voor de middenstand op Texel.


10.000 bezoekers bezorgt Biesboschfilm kristallen status

Het zat er al een tijdje aan te komen, de kristallen status voor De Biesbosch; Natuur in beweging van regisseur Bas Kakes uit Dordrecht. De award wordt uitgereikt door het Nationaal Film Festival, het Abraham Tuschinksi Fonds en het Nederlands Filmfonds en vandaag kreeg Kakes die overhandigd, in een uitverkochte zaal in Filmtheater De Witt in Dordrecht.

“Het ging opééns heel hard”
“Ik had dit heel eerlijk gezegd niet verwacht” zegt producent Bas Bakker van Playback Images uit Breda, terwijl hij aan zijn glas bubbels nipt. “Het zou wel stoppen bij een zaaltje of twintig, gevolgd door een paar Q&A sessies, althans daar ging ik vanuit. Toen het VUEketen zich echter meldde ging het opééns heel hard en ging die draaien in heel Nederland. Het mooie is dat de rek er nog niet uit is, want de film trekt nog steeds volle zalen”. In de filmwereld kennen we buiten de kristallen film, nog de Gouden Film (100.000 bezoekers), de Platina Film (400.000 bezoekers) en tot slot de Diamanten Film (1.000.000 bezoekers). In totaal zijn we met De Biesbosch; Natuur in beweging zo’n vijf jaar actief in de weer geweest, tot aan het moment dat we besloten geen beelden meer te schieten. Dan volgt er een periode van veel bijschaven en weglaten, het beroemde Kill your darlings werd dagelijkse realiteit. Een heel leerzaam moment was de sessie met ‘vreemde ogen’, waarvoor we ook terecht konden in onze ’thuisbasis’ Filmtheater De Witt.

Water halende honingbijen
Een groep van vijftien mensen met blocnote op de knieën leverde positieve terugkoppeling. Al die op- en aanmerkingen bezorgde Bas destijds uiteraard heel veel werk, waarbij de proefversie eigenlijk op zijn kop werd gezet. Het maakte de film overigens wel beter! Tijdens de edit diende er ook bij beelden geluiden te worden gezocht. Een proces waarbij je heel creatief moet zijn. Zo zijn er in de film beelden verwerkt van water halende honingbijen, maar wat voor geluiden zet je daar in hemelsnaam onder? Bas stak een elektrische tandenborstel in een glas water en voilá. Om de totstandkoming van zo’n documentaire van nabij mee te maken vond ik hartstikke mooi. Ook de diverse sessies waarbij Bas en ik vragen vanuit vanuit het publiek kregen waren leuk. De voorstelling in Visum Mundi staat mij nog helder voor de geest. Allemaal schuin oplopende zittingen, een klein tafeltje erbij voor je drankje en een schemerlampje. Een werkelijk schitterende ambiance! In menige bioscoop en we hebben er diverse gehad, kwam ik veel bekende mensen uit mijn actieve Biesboschperiode tegen. Leuk om er op zo’n manier weer over te kunnen praten.

De Biesbosch; Natuur in beweging is gemaakt door regisseur Bas Kakes uit Dordrecht. Bas Bakker van Playback Images is de producent. Coen Koopmans zorgde mede voor het script en was presentator en bovendien verrichte hij achteraf het nodige computerwerk. Jacques van der Neut zorgde tijdens de opnamedagen voor de logistiek en hij schreef mee aan het script en verzorgde deels de presentatie. Kevin van den Hoek verzorgde de graphics. De film wordt goed ontvangen en staat op filmladder.nl als een IMDb gewaardeerd met 9.2.