Met de nieuwe Natuurwet gaan we 100 jaar terug in de tijd

De laatste uren van 2016 tikken geleidelijk weg.  Komend jaar treedt de nieuwe Natuurwet in werking, waardoor de drie huidige wetten, waarin bepalingen  aangaande de bescherming van soorten en gebieden zijn opgenomen, worden opgeheven. Volgens de officiële kanalen van de overheid gaat het onder meer om vereenvoudiging van de regels, maar wie echter een beetje kritisch kijkt, ontdekt de nodige haken en ogen…

Slanke sleutelbloem. (foto: Jacques van der Neut)
Bruine kikker. (foto; Jacques van der Neut)

Aansprekende soorten
Vanaf 1 januari 2017 geldt de nieuwe Wet natuurbescherming. Deze wet vervangt de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en faunawet. Volgens de website van de rijksoverheid wordt het straks allemaal beter. We hebben immers maar met 1 wet te maken en door minder regels wordt het makkelijker om de wet toe te passen… De das, boommarter, gewone en grijze zeehond, orchideeën, eekhoorn, edelhert, adder, ringslang en nog een hele lijst minder aansprekende soorten worden in de huidige Flora- en faunawet beschermd. In de nieuwe Natuurwet, genieten veel van deze soorten echter geen bescherming meer. Nationaal beschermde soorten mogen niet worden gedood of gevangen, stelt de nieuwe wet, en hun leefgebieden mogen niet worden vernietigd. Maar verstoren mag voortaan wel, ook als dat opzettelijk gebeurt. Zo mag een dassenburcht niet worden vernietigd, maar een boer mag bij wijze van spreken wel naast de ingang afval verbranden of er net zo lang vuurwerk afsteken tot de das zijn burcht verlaat. Ook voor vogels geldt dat opzettelijk verstoren voortaan mag, zolang de ‘gunstige staat van instandhouding’ niet in het geding is. Ekster- en kraaienhaters krijgen vrij spel, zolang ze nest en vogel maar niet beschadigen.

Het Fochteloërveen heeft de status van Natura 2000-gebied. (foto: Jacques van der Neut)

Nationale parken
Bij de bescherming van de natuurgebieden valt trouwens dezelfde tendens te bespeuren. Alleen de gebieden die van Europees belang worden geacht – de zogenaamde Natura 2000-gebieden – krijgen voortaan bescherming. Ruim zestig natuurmonumenten die krachtens de oude Natuurbeschermingswet bescherming genoten, verliezen straks hun beschermde status. Het valt allemaal natuurlijk wel te verklaren. De natuurbescherming in Nederland verblijft sinds het aantreden van kabinet Rutte in 2010 namelijk in een acute toestand van stervensbegeleiding. Het begon al met het delegeren van de zorg voor nationale parken naar de provincies en nu de komst van de nieuwe Natuurwet, die ondernemend Nederland geen strobreed in de weg mag liggen. Vanuit het verleden zijn er genoeg praktijkvoorbeelden op te noemen, waarbij dat wél het geval was, dus is er op het politieke vlak een en ander gestroomlijnd. Met de nieuwe Natuurwet gaan we minstens 100 jaar terug in de tijd en gezien de huidige, politieke verhoudingen verwacht ik dat daar voorlopig geen verbetering in komt…

 

Oogstrelende presentaties op Lowland Photo Festival

Afgelopen weekend werd voor de derde keer het Lowland Photo Festival georganiseerd door Landschap vzw in Kinepolis in Antwerpen. Zo’n 700 belangstellenden namen een kijkje bij een van de talrijke stands of woonden een lezing bij in de grote zaal.

Reisorganisaties
Na het scannen van de barcode op je bevestiging van deelname ontving je bij de ingang een polsbandje, waarmee je aan dit evenement kon deelnemen. Op de begane grond veel stands van diverse reisorganisaties en natuurlijk de nodige foto-apparatuur zoals statieven, verrekijkers, camouflagetenten en kleding. Natuurlijk ontbraken de grote merken zoals Canon en Nikon niet. Een weekend bomen over natuurfotografie is onderhand onlosmakelijk verbonden met commercie. Beide dagen bezoeken kon ik niet, ik heb alleen het programma op zaterdag bijgewoond. De dag begon met een presentatie over De Hoge Venen, waarbij de spreker kennelijk niet goed was ingespeeld op de voor hem gereserveerde 20 minuten. Michel Lucas moest zijn verhaal dan ook afbreken. Daarna volgde een presentatie over Hokaido (Made in Japan) door Jeffrey van Daele. In deze lezing zat aanmerkelijk meer vaart en de nodige humor; uiteraard met prachtige beelden over mist, sneeuw makaken in warm waterbronnen, dansende kraan-vogels en Stellers zeearenden op ijsschotsen. De lezing Aan Zee van Vader Jan en zoon Mart Smit vond ik wederom een hoogtepunt. Machtige beelden van de branding en naderende donkere onweersluchten, allemaal gefotografeerd in de Nederlandse

Ook de lynx kwam in het lezingenprogramma voor. (foto: Laurent Geslin)

situatie. In deze lezing ook terloops aandacht voor de plastic soep die momenteel in onze oceanen drijft. Om treurig van te worden. Na deze presentatie even de zaal uit om de benen te strekken en de vele standjes op mijn gemak te bekijken.

Markus Varesvuo
Na de middagpauze volgen er voordrachten over Afrika (The Magic of Hope) en een soort conference Tegenlicht die voor wat ontspanning diende te zorgen. Een conference houden is echter een vak apart. De bedoeling was uiteraard duidelijk; even iets anders dan mooie praatjes bij mooie plaatjes. Heike Odermatt hield vervolgens een verhaal over de Falkland Eilanden, maar haar commentaar had volgens mij wel een heel erg hoog Jip en Janneke gehalte. Het daarop volgende relaas van Laurent Geslin Oog in oog met de lynx was super, met waanzinnige beelden van lynxen, gemaakt met wildcamera’s. Ook leuk om iets over de tegenslagen te horen; over het vele boomblad, dat voor de opgestelde camera’s dwarrelde en sneeuwvlokken en natuurlijk de camera’s die dat allemaal registreerden. Wat een verhaal! Dan nadert het eind van deze dag en iedereen maakt zich op voor de apotheose; het praatje, maar vooral de plaatjes van Markus Varesvuo uit Finland. Oogstrelende platen in een muisstille zaal. Deels bekend fotowerk met de vliegende zwarte specht in een sneeuw bui en de stormmeeuw die een veer uit de kop trekt van een vliegende zeearend. Verder fantastische platen van auerhanen, sneeuwhoenders en natuurlijk uilen. Wat een daverend eind van de zaterdag! Gisteren vormde het door Bence Máté verzorgde slotakkoord, ongetwijfeld ook een waardig eind van dit zeer geslaagde evenement. Chapeau voor de organisatie!

Markus Varesvuo voor het gigantische doek.

Laserprojectie
Het was heerlijk kijken in comfortabele stoelen met een drankje. Een mega groot doek en werkelijk prachtige projectie met een laser projector. De resolutie van de vertoonde foto’s is HD-kwaliteit, dus 1920×1080 pixels en komt dankzij het gebruik van de eerder genoemde laser projector volledig tot zijn recht. Laserprojectoren werpen minstens twee keer zoveel licht op het doek als traditionele Xenon-lampen en hebben bovendien een rijker kleurenspectrum. Door de hoge lichtopbrengst kun je op een groot scherm met een laserprojector werken. Zo’n laserprojector, inclusief koelers, kost al gauw zo’n 300.000 euro. Van dergelijke projectoren zijn er trouwens maar drie in Europa. Qua aanschaf zijn ze vijf keer zo duur als een traditionele Xenon-projector. Daarbij moet je de lampen om de 600 uur vervangen. Een laserlamp gaat ongeveer 40.000 uur mee.