Categorie archieven: Fotografie

De CPS ‘service’ van Canon…

De fotografie boeit mij al een groot deel van mijn leven. In het begin uiteraard met analoge camera’s, in mijn geval deed ik dat met Leica, inclusief prachtige, maar zware lichtgevoelige lenzen. Rond de eeuwwisseling ruilde ik mijn analoge Leica’s in voor digitale Canon spiegelreflexcamera’s. Dat ging overigens niet van harte…

Van spiegelreflex naar systeemcamera
Ontwikkelingen blijven doorgaan en op den duur maakten de digitale spiegelreflexcamera’s ook weer plaats voor digitale systeemcamera’s, camera’s zonder spiegel. Zelf schafte ik een Canon R5 en een R7 aan. De R5 is een full-frame camera, de sensor heeft dus dezelfde afmetingen als een kleurendia of negatief uit de analoge dagen; dus 24×36 millimeter en bij zo’n camera is er daardoor geen sprake van een vergrotingsfactor. De R7 heeft een kleinere sensor en in dit geval dus wèl een vergrotingsfactor. Bij het inruilen van camera’s en lenzen dient er in het algemeen te worden bij gelapt, prijzen van dergelijke spullen zijn tenslotte geen kattenpis! Bij Canon hebben ze een zogenaamde CPS-service: Canon Professional Service. In de praktijk blijkt die Service echter niet zo Professional, sterker nog, het is om te huilen. Diep droef…

Links mijn sensor voor het reinigen en rechts na de reiniging bij Chipclean in Heumen.

CPS Kwalificatie ‘Gold’
De CPS was lange tijd gratis, maar sinds vorig jaar dient voor deze dienst te worden betaald. De kwalificatie voor mijn CPS is ‘Gold’, zoiets bepalen zij aan de hand van je opgegeven camera’s en lenzen. Jaarlijks krijg ik daarvoor een rekening van 200 euro (excl. btw). Om CPS te kunnen gebruiken maak je eerst een account aan. Met de overstap van een gratis dienst naar een betaalde stuurde Canon zoiets als een presentje, een pakketje met hebbe-dingetjes. Het vreemde was hierbij, dat het presentje niet bij mij thuis werd afgeleverd, maar bij een willekeurig iemand in mijn wijk. Die persoon zocht mij via internet op en stuurde een mail. Het contact was snel gelegd en ik haalde daar alsnog mijn welkomstpakket op. Na dit voorval nam ik een kijkje in mijn CPS-account en zag dat mijn huisnummer ontbrak. Dus in de telefoon. De bewuste dame van Canon kon mij niet verder helpen, want het was ‘pricacy gevoelig’. Daar had zij geen toegang toe. Op haar aanraden contact gezocht met de afdeling Klantenservice. Daar hoorde ik min of meer hetzelfde verhaal. Wat ik ook probeerde, ik kon niets veranderen in of aan mijn CPS-account.

Artificial Intelligence…
Een paar weken later ontving ik vanuit CPS een herinnering. Of ik wel dacht aan mijn 200 ’tokens’ en ik diende die voor 27 augustus aanstaande te gebruiken, anders was ik die kwijt. Ik kwam toen net terug van een trip uit Zuid-Oost Turkije en op mijn bestanden zag ik vlekken, er zat vuil op mijn sensor. Toen via mijn account een telefoonnummer gevonden. Toen ik daarmee belde kreeg ik de indruk dat ik te woord werd gestaan door een mechanisch overkomende stem, zoiets als Artificial Intelligence. Zo hoorde ik dat er in Nederland geen Canon servicecentra meer zijn en dat ik mijn camera’s maar moest inpakken en op moest sturen naar Duitsland met alle aankoopbewijzen en een uitgebreide beschrijving wat er allemaal aan je spullen haperde. Je telt doorgaans duizenden euro’s neer voor Canon camera’s met bijbehorende lenzen en dan zo’n ‘Professional Service’… Voor mij is het duidelijk. CPS krijgt van mij een grote schop. Met de 200 euro die ik daarmee uitspaar, ga ik naar Chipclean in Heumen. Daar hebben ze nog

tijd voor een praatje (over fotografie uiteraard), je kunt thee of koffie pakken, neuzen in tijdschriften over fotografie en je krijgt door Ton of Lis Niessing een uitleg over de verrichte werkzaamheden. Eigenlijk service, zoals het hoort. Gisteren naar toe geweest. Voor de sensor cleaning (twee bodies) en het reinigen van twee objectieven en een verrekijker betaalde ik 113 euro (incl btw).

Boca Tapada in Costa Rica: een paradijs voor natuurfotografen

Costa Rica lokt veel natuurliefhebbers en dat is helemaal niet zo verwonderlijk. In het kleurrijke land in Midden-Amerika val je van de ene verbazing in de andere. Van de Pan-American Highway tot hobbelige modderpaden en kleurrijke vogels rondom fraai gelegen lodges. Je komt er ogen en memorycards te kort.

Boca Tapada
In Costa Rica is een ruim aanbod van uiteenlopende activiteiten. Jongeren zullen in het algemeen kiezen voor actieve bezigheden zoals surfen, snorkelen, raften of in een klimgordel aan een kabel over beboste gebieden razen. Zoiets noemen we ziplining. Costa Rica is echter een top-bestemming voor natuurliefhebbers. Er is een ruime keuze aan lodges waarvan de prijzen trouwens behoorlijk variëren. Zo is er een lodge met een prijs van 375 euro per persoon, per nacht. Hier maakten we geen gebruik van. Gelukkig zijn die onderkomens niet allemaal zo exorbitant geprijsd, het is maar net wat je wil. Voor natuurfotografen is

De Reg-legged Honeycreeper doet zijn naam eer aan. (foto; Jacques van der Neut)

het een paradijs op aarde. Zo verbleven mijn vrouw Annemieke en ik onder meer in Boca Tapada, waar je gemakkelijk oog in oog komt te zitten met oogverblindende vogelsoorten zoals de Red-legged Honeycreeper, verschillende soorten kleurige papegaaien, toekans (bekend van het logo van Van der Valk in Nederland) en veel soorten hummingbirds (kolibries) en spechten. Over het terrein scharrelen regelmatig een of meerdere Great Curassow, ook wel bekend onder zijn Nederlandse naam (Bruine Hokko).

Over het terrein bij Boca Tapada scharrelen Bruine Hokko’s. (foto; Jacques van der Neut)

Easy birding
Om vogels voor je lens te krijgen hoef je eigenlijk niet eens zo gek veel te doen; in feite is het allemaal ‘easy birding’. Veel lodges plaatsen immers birdfeeders waardoor veel vogels worden aangetrokken. In zo’n geval kun je er rustig bij gaan zitten en de vogels naar je toe laten komen. Je komt dan wel ogen en geheugenkaartjes te kort. Zeker als er een Keel-billed Toucan, een toekan met een bijzonder kleurrijke snavel, op een paar meter afstand voor je komt te zitten! Dichtbij staan er enkele dode bomen, waarop een paar bromelia’s groeien. Bovenin heeft men een tros bananen bevestigd met enkele

De Collared Aracari, een bijzonder kleurrijke toekan. (foto; Jacques van der Neut)

papaja’s, die door het gefriemel van vogels zoals de Collared Aracari (een soort toekan) wel eens op de grond vallen. Zoogdieren zoals de Coati (neusbeer) en de Agouti (goudhaas) ruimen die weer op. Gidsen zijn goed bekend met de omgeving en het inhuren ervan werpt zeer zeker zijn vruchten af. Zo gingen wij op andere locaties met een gids door het regenwoud; de wandeling van 3 uur kostte 125 euro (62,50 euro per persoon). Die mannen (soms vrouwen) kennen de omgeving op hun duimpje en hebben meestal een laserpen bij zich om in het weelderig groene bladerdak, een bepaalde vogel of zoogdier aan te wijzen. Een telescoop haalt zoiets vervolgens mooi dichtbij.

Agami Heron
Na een fotosessie zitten we uit te blazen als Didier Castro, een medewerker van de locatie bij ons langs komt en vraagt of ik interesse heb in een Agami reiger… Hij is nog maar net uitgesproken of ik heb mijn fototas al gepakt. Voor een ontmoeting met een Agami reiger zijn veel vogelaars wel te porren. Deze prachtige soort reiger bezoekt rivierarmen en poelen in het dicht beboste regenwoud. We lopen naar

De Agami reiger staat doodstil op de oever. (foto; Jacques van der Neut)

een overdekt botenhuis waar een aantal Canadese kano’s ligt. We stappen in en peddelen rustig naar de bewuste plek. Het is doodstil en hier en daar liggen bomen schots en scheef in het water. De oevers zijn weelderig bebost. Dan op rechts, in de oever een Agami reiger. De vogel staat stil en kijkt gebiologeerd naar het wateroppervlak. Met de enorme dolksnavel spietst de reiger zijn prooien. Het dier is absoluut niet schuw en laat ons tot een meter of zes, zeven naderen. Poeh, wat een buitenkansje… Op de terugweg zitten we ook oog in oog met een Bare-throated Tiger Heron en een Green Heron. Beide soorten laten zich probleemloos fotograferen.