Categoriearchief: Vogels kijken

Mooie luchtshow vissende zeearend en pestende visarend

9G8A6196_weblog
Een visarend (links) duikt op de zeearend. (foto: Jacques van der Neut)

Iedereen weet inmiddels dat er zeearenden in de Biesbosch broeden. In het natte natuurgebied verblijven echter ook visarenden. Beide roofvogels hebben het wel eens met elkaar aan de stok. Het verhaal begint met een juveniele zeearend die boven een sloot op meerkoeten jaagt…

9G8A6149_weblog
De zeearend probeert de meerkoet uit de vegetatie te krijgen. (foto: Jacques van der Neut)

Juveniele zeearend
In de polder De Kroon en De Zalm zit pal naast een lange, smalle sloot een juveniele zeearend. Als het bakbeest met gespreide vleugels boven de sloot flappert is er een zwarte tekening op de staartveren zichtbaar. De snavel van de vogel is bovendien duidelijk grijsblauw gekleurd en de achterrand van de vleugels ziet er behoorlijk ‘gezaagd’ uit. Het gaat hier dus zeer waarschijnlijk om een tweede kalenderjaarsvogel. Zodra de vogel boven de sloot hangt stuiven meerkoeten uitéén en een exemplaar duikt de weelderige vegetatie in. De zeearend strijkt regelmatig neer in de slootkant. Dan weer rechts, dan weer links. De reusachtige roofvogel hangt meerdere keren boven de sloot. Logisch dat vogelaars ook wel de tem ‘vliegende deur’ hanteren. De zeearend probeert diverse keren de meerkoet van het land, weer het water in te jagen. Kort daarop echter, laat de zeearend de meerkoet voor wat het is. Iets in het water trekt namelijk onophoudelijk de aandacht. De zeearend is gebiologeerd door rimpelingen in het water. Het gaat ongetwijfeld om een maaltje vis.

9G8A6171_weblog
De zeearend hangt meerdere malen pal boven de sloot. (foto: Jacques van der Neut)

Felle stootduiken
Een paar meter verderop zwemt een koppel, gakkende Canadese ganzen. De zeearend krijgt inmiddels ook belangstelling van andere vogelsoorten: duikende kieviten, kokmeeuwen en zwarte kraaien. Dan wordt al die aandacht te gortig en de reusachtige roofvogel trekt aan zijn stutten. Met diepe vleugelslagen gaat de vogel er vandoor, maar strijkt kort daarop langs de weg Lijnoorden weer neer. De zeearend vliegt op en scheert boven een smalle sloot en gritst plotseling een vis uit het water. De onfortuinlijke vis glinstert in het zonlicht. De zeearend wint hoogte, maar wordt dan plotseling fel op de huid gezeten door een uit het niets opdoemdende visarend. De ranke, voornamelijk visetende roofvogel, maakt een serie felle stootduiken. Iedere keer als de visarend dicht nadert, gooit de zeearend zich op de rug. Op een gegeven moment laat de visarend zijn pesterijen achterwege en verdwijnen beide vogels geleidelijk uit het zicht. Wat een spectaculaire luchtshow!

9G8A6147_weblog
De zeearend zweeft regelmatig pal boven de sloot. (foto: Jacques van der Neut)

 

Roodkeelnachtegaal in Hoogwoud (NH) trekt honderden vogelaars

roodkeelnachtegaal
De roodkeelnachtegaal bij de meelwormen. (foto: Jacques van der Neut)

In Hoogwoud (NH) dromden gisteren honderden vogelaars samen. Iedereen probeerde een glimp op te vangen van de roodkeelnachtegaal, een bijzonder zeldzame dwaalgast. Een inwoonster van Hoogwoud plaatste recent een foto van een zangvogel in haar tuin op Facebook met de simpele vraag ‘wat is dit voor een vogeltje?’ Kort daarop werd Hoogwoud overspoeld door binnen- en buitenlandse vogelaars.

Dutch Bird Alert
Als we na een rit door een winters landschap aankomen in Hoogwoud hoeven we niet zo lang te zoeken. In een woonwijk staan tientallen vogelaars met verrekijkers en camera’s. Een stukje verderop staat een groepje mensen op een balkon. Het is meteen duidelijk, daar moeten we zijn. De roodkeelnachtegaal verblijft in een tuin van een particulier en bij de voordeur ontstaat een rij van wachtende vogelaars. Na betaling van 5 euro kan iedereen de vogel in de tuin vanuit de woonkamer bekijken en fotograferen. We wandelen de woonkamer in. Om meer plek te maken is de huisraad aan de kant gezet. De vogel wordt het moment niet gezien. “Ik moet even naar de mensen op het balkon” zegt Remco Hofland van Dutch Bird Alert. “Wellicht zorgen zij op deze manier toch voor enige verstoring, waardoor de vogel wegblijft.” IMG_0445Kort daarop betreden we de huiskamer en zien we door de ramen de vogel op een stenen muurtje zitten. Om de vogel op deze plek te houden, liggen er een paar meelwormen. “Iedereen weet volgens mij wel de spelregels” vervolgt Hofland. “Jullie mogen ongeveer dertig seconden naar de vogel kijken, waarna jullie weer plaatsmaken voor vogelaars die de roodkeelnachtegaal nog niet hebben gezien. De rij buiten slinkt tenslotte en zwelt iedere keer weer aan, door de voortdurende aankomst van ‘nieuwe’ vogelaars.”

Facebook
Met een man op 8, 9 staan we in de huiskamer en de vogel laat zich fantastisch zien. Af en toe werkt de vogel een meelworm naar binnen. Dan maken we plaats voor een ‘verse’ groep. Tijd voor een praatje met Hanneke de Boer, de dame des huizes. “Eerlijk gezegd ontdekte mijn zoon de vogel, waarna ik er er een foto van maakte en op Facebook plaatste. Omdat ik geen idee had van de soort, zette ik er een oproep bij. ‘Wie kent dit vogeltje?’ Ik ben niet zo goed op de hoogte met social media, maar zo’n enorme toeloop had ik totaal niet verwacht. Mijn zoon moet van al die belangstelling helemaal niets hebben, dus die verblijft elders. Ik neem hier dus maar de honneurs waar.”

roodkeelnachtegaal1
De roodkeelnachtegaal doet zijn naam eer aan. (foto; Jacques van der Neut)

 

 

 

 

 

 

 

De roodkeelnachtegaal (Calliope calliope of Luscinia calliope) is een zangvogel uit de familie der Muscicapidae (vliegenvangers). Het is een trekvogel die broedt in het midden, noorden en oosten van Azië en overwintert in Zuidoost-Azië en als dwaalgast soms ook in Europa en Noord-Amerika wordt waargenomen. Het was voor het eerst dat een roodkeelnachtegaal zich in ons land liet zien.