Een boeiende vogelreis door Georgië (1)

9G8A8006
Besneeuwde toppen van het Kaukasusgebergte. (foto: Jacques van der Neut)

Bij Georgië denken vogelaars onmiddellijk aan Batumi, maar het land heeft op vogelgebied veel meer te bieden. Mijn vrouw Annemieke en ik maakten met Kaukasus Plus Reizen een boeiende vogelreis door dit land. Dertien dagen zwerven we door verlaten bergpassen en prachtige landschappen.

Van Tbilisi naar Kazbegi
Van Schiphol vliegen we naar Istanbul, waar we overstappen op het vliegtuig naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.  ’s Avonds arriveren we in ons hotel, waar we een (overvloedig) diner krijgen voorgeschoteld. Voor het eerst maken we kennis met Chatsjapoeri (kaasbrood). De volgende ochtend vertrekken we na het ontbijt naar het Russische grensgebied in de noordelijke Kaukasus. Onderweg stoppen we bij het stuwmeer Ananuri waar we we tijdens een korte wandeling arendbuizerd, waterspreeuw oeverloper, raaf en grauwe vliegenvanger noteren. De weg voert over slingerende wegen, waarin regelmatig grote gaten en scheuren zijn te ontdekken. De Georgische chauffeur Nico manoeuvreert onze busje er handig langs. Al de deelnemers (twaalf) en bijbehorende bagage zijn verdeeld over een busje en een terreinauto, met Gennadi Tamiliani als chauffeur, een in Nederland wonende Georgiër. Aan het eind van de middag komen we aan bij ons pension in Kazbegi. De omgeving doet troosteloos aan, met diverse ruïnes als blikvangers. Van straten is nauwelijks sprake.

Georgië_gaspijpen
Stelsel van gasbuizen. (foto: Annemieke van der Neut)

De omgeving wordt gedomineerd door bruine buizen, die in het hele dorp te zien zijn. Uit navraag blijkt dat die buizen dienen voor de gasvoorziening van de inwoners. In ons pension wordt gekookt op een fornuis. Het Kaukasusgebergte overheerst alom , met poedersneeuw op de toppen. Ook achter ons pension liggen imposante bergketens.

‘Please to meet you’…

De volgende ochtend staat er een vroege (berg)wandeling op het programma, gevolgd door een autorit. In onze omgeving huizen immers plaatselijke endemen zoals het Kaukasisch berghoen, Kaukasisch korhoen, witkruinroodstaart en grote roodmus. We lopen door het dorpje, langs stenen muurtjes en onafgebouwde huizen. Hier en daar staan een paar autowrakken. Verderop ligt een gordel van struiken. Op deze hoogte is het nog winter, bloemen zijn er nauwelijks en de bomen dragen amper blad. De thermokleding komt goed van pas.  Vrij spoedig horen we  in de lage struiken, meerdere malen het bekende deuntje van een zingende roodmus; ‘please to meet you’.  Beflijster, groenling, vale gier, steenarend, raaf, en groenling zijn ook van de partij. Ook horen we voor het eerst het machtige, tweetonige gefluit van het Kaukasisch berghoen, het doet me denken aan de melancholieke roep van de wulp.

9G8A8539
Rode rotslijster. (foto: Jacques van der Neut)

Tijdens het teruglopen zien we in het weiland prachtig uitgekleurde roodkeelpiepers. Na het lekkere ontbijt op pad met de bus naar de hoge bergen. We worden bij een eenzaam kerkje gedropt en lopen daarna op ons gemak naar een bergweide. Na een paar uur turen door telescopen ontdekken we eindelijk het Kaukasisch berghoen, een mannetje en een wijfje. De fluitende roep weerkaatst in de lege ruimte. Een overvliegende lammergier zorgt voor commotie. De vogel steekt mooi af tegen de blauwe lucht.  In een weiland lopen twee alpenkraaien en op rotsblokken zingen diverse rode rotslijsters. Vervolgens lopen we rustig naar ons pension. De volgende dag wederom vroeg uit de veren en tijdens deze bergwandeling zien en horen we niet alleen het Kaukasisch berghoen maar ook het Kaukasisch korhoen, met de opvallend verlengde staartveren. Ook sta ik oog in oog met een stel grote roodmussen, vogels die ik van te voren genoteerd had als ‘wenssoort’. De vogels rommelen wat op de grond en landen af en toe op verspreid liggende stenen. Deze werkelijk prachtige soort laat zich tot op een paar meter naderen. Vervolgens sluiten we de wandeling af met een koppel witkruinroodstaarten, Door de telescoop zien die vogels er minstens zo oogstrelend uit als de grote roodmussen.

groteroodmus_weblog
De grote roodmus laat zich dicht naderen. (foto: Jacques van der Neut)