Categorie archieven: Reizen

Boca Tapada in Costa Rica: een paradijs voor natuurfotografen

Costa Rica lokt veel natuurliefhebbers en dat is helemaal niet zo verwonderlijk. In het kleurrijke land in Midden-Amerika val je van de ene verbazing in de andere. Van de Pan-American Highway tot hobbelige modderpaden en kleurrijke vogels rondom fraai gelegen lodges. Je komt er ogen en memorycards te kort.

Boca Tapada
In Costa Rica is een ruim aanbod van uiteenlopende activiteiten. Jongeren zullen in het algemeen kiezen voor actieve bezigheden zoals surfen, snorkelen, raften of in een klimgordel aan een kabel over beboste gebieden razen. Zoiets noemen we ziplining. Costa Rica is echter een top-bestemming voor natuurliefhebbers. Er is een ruime keuze aan lodges waarvan de prijzen trouwens behoorlijk variëren. Zo is er een lodge met een prijs van 375 euro per persoon, per nacht. Hier maakten we geen gebruik van. Gelukkig zijn die onderkomens niet allemaal zo exorbitant geprijsd, het is maar net wat je wil. Voor natuurfotografen is

De Reg-legged Honeycreeper doet zijn naam eer aan. (foto; Jacques van der Neut)

het een paradijs op aarde. Zo verbleven mijn vrouw Annemieke en ik onder meer in Boca Tapada, waar je gemakkelijk oog in oog komt te zitten met oogverblindende vogelsoorten zoals de Red-legged Honeycreeper, verschillende soorten kleurige papegaaien, toekans (bekend van het logo van Van der Valk in Nederland) en veel soorten hummingbirds (kolibries) en spechten. Over het terrein scharrelen regelmatig een of meerdere Great Curassow, ook wel bekend onder zijn Nederlandse naam (Bruine Hokko).

Over het terrein bij Boca Tapada scharrelen Bruine Hokko’s. (foto; Jacques van der Neut)

Easy birding
Om vogels voor je lens te krijgen hoef je eigenlijk niet eens zo gek veel te doen; in feite is het allemaal ‘easy birding’. Veel lodges plaatsen immers birdfeeders waardoor veel vogels worden aangetrokken. In zo’n geval kun je er rustig bij gaan zitten en de vogels naar je toe laten komen. Je komt dan wel ogen en geheugenkaartjes te kort. Zeker als er een Keel-billed Toucan, een toekan met een bijzonder kleurrijke snavel, op een paar meter afstand voor je komt te zitten! Dichtbij staan er enkele dode bomen, waarop een paar bromelia’s groeien. Bovenin heeft men een tros bananen bevestigd met enkele

De Collared Aracari, een bijzonder kleurrijke toekan. (foto; Jacques van der Neut)

papaja’s, die door het gefriemel van vogels zoals de Collared Aracari (een soort toekan) wel eens op de grond vallen. Zoogdieren zoals de Coati (neusbeer) en de Agouti (goudhaas) ruimen die weer op. Gidsen zijn goed bekend met de omgeving en het inhuren ervan werpt zeer zeker zijn vruchten af. Zo gingen wij op andere locaties met een gids door het regenwoud; de wandeling van 3 uur kostte 125 euro (62,50 euro per persoon). Die mannen (soms vrouwen) kennen de omgeving op hun duimpje en hebben meestal een laserpen bij zich om in het weelderig groene bladerdak, een bepaalde vogel of zoogdier aan te wijzen. Een telescoop haalt zoiets vervolgens mooi dichtbij.

Agami Heron
Na een fotosessie zitten we uit te blazen als Didier Castro, een medewerker van de locatie bij ons langs komt en vraagt of ik interesse heb in een Agami reiger… Hij is nog maar net uitgesproken of ik heb mijn fototas al gepakt. Voor een ontmoeting met een Agami reiger zijn veel vogelaars wel te porren. Deze prachtige soort reiger bezoekt rivierarmen en poelen in het dicht beboste regenwoud. We lopen naar

De Agami reiger staat doodstil op de oever. (foto; Jacques van der Neut)

een overdekt botenhuis waar een aantal Canadese kano’s ligt. We stappen in en peddelen rustig naar de bewuste plek. Het is doodstil en hier en daar liggen bomen schots en scheef in het water. De oevers zijn weelderig bebost. Dan op rechts, in de oever een Agami reiger. De vogel staat stil en kijkt gebiologeerd naar het wateroppervlak. Met de enorme dolksnavel spietst de reiger zijn prooien. Het dier is absoluut niet schuw en laat ons tot een meter of zes, zeven naderen. Poeh, wat een buitenkansje… Op de terugweg zitten we ook oog in oog met een Bare-throated Tiger Heron en een Green Heron. Beide soorten laten zich probleemloos fotograferen.

Văcăreşti; groen lustoord voor natuurliefhebbers in Boekarest

Văcăreşti in Boekarest toont de enorme veerkracht van de natuur. Zonder menselijke bemoeienis heeft de natuur deze verlaten bouwput uit het communistische tijdperk omgevormd tot een groene oase in de dichtbevolkte stad.

Groene ader
Via internet boeken we een paar overnachtingen in Boekarest, om precies te zijn in Les Jardins Carol. Het hotel ligt buiten het drukke centrum van Boekarest, maar dichtbij een aantal op elkaar aansluitende stadsparken, die de groene long vormen van deze Oost-Europese metropool. Meteen na onze landing in Boekarest is het al raak, we worden belazerd door onze taxichauffeur en vanaf dit moment besluiten we alleen nog in zee te gaan met chauffeurs die rijden via Uber Taxi. Mijn zoon Martijn en ik verblijven een paar nachten in Les Jardins Carol en doen daarbij vooral het centrum aan. In Europees verband wordt er gevoetbald en we gaan het centrum in om een hapje te eten, daarna bij een kroeg naar voetbal gekeken. Onbeschrijfelijke taferelen, waarbij de alcohol rijkelijk vloeit en mensen zoveel drinken dat ze zowat omvallen. In de deinende menigte verzamelt een klein mannetje lege, plastic flessen. Door de kletterende regenbui is hij doorweekt. Rond middernacht weer terug naar ons onderkomen, waarbij we langs het groteske paleis lopen van voormalig dictator Nicolae Ceaușescu. De volgende ochtend brengen we een bezoek aan Văcăreşti, een bijzonder fraai voorbeeld van natuur in de stad.

The delta between the blocks. (foto; Jacques van der Neut)

‘The Delta between the blocks’
Tijdens een van mijn eerdere bezoeken aan Roemenië hadden de woningen de kenmerkende grauwe uitstraling. Maar die tijden zijn veranderd. Veel woonwijken in Boekarest zijn thans voorzien van een fris likje verf. We wandelen door diverse stadsparken. Het is er druk en boven het geroezemoes van bezoekers klinkt het bekende schelle geluid van heen en weer scherende halsbandparkieten. Na een klein uurtje arriveren we bij Văcăreşti, waar je je gelijk in een totaal andere wereld waant. De spontaan opgekomen bomen en struiken en zeker de metershoge, omringende betonnen dijk fungeren namelijk als een

‘The delta between the blocks’ wordt omringd door enorme woontorens. (foto; Jacques van der Neut)

enorme geluidswal. Heel af en toe hoor je het geluid van de hectiek in het centrum. Vanwege de ligging wordt Văcăreşti ook wel ’the delta between the blocks’ genoemd; de omgeving wordt immers gedomineerd door een paar kolossale woontorens. Er ligt geen netwerk aan strak gemaaide wandelpaden. Je moet gewoon maar een beetje de structuur van ingesleten weggetjes volgen. In de praktijk komt dat soms neer op lopen of springen over modderige- en drassige stukken. In de Nederlandse situatie zouden we zoiets betitelen als ‘struinnatuur’. In het centrale deel staat een klein voorlichtingscentrum en hier en daar plaatste men een aantal kijkschermen en uitkijktorens. Na een dag wandelen in dit prachtige voorbeeld van een Urban City Park, komen we slechts een handvol bezoekers tegen. We hebben een leuk lijstje met ruim veertig vogelsoorten geturfd, waaronder uitschieters als wielewaal, zomertortel, grauwe klauwier, grote karekiet, woudaap (een kleine reigersoort), witwangstern en dwergaalscholver.

Kunstmatig waterreservoir
De oorsprong van Văcăreşti gaat terug naar de communistische tijd. Ceaușescu wilde in Boekarest meerdere grootschalige projecten uitvoeren. Zo gaf hij onder meer opdracht om het stuwmeer van Văcăreşti aan te leggen. In 1986 werd het voorheen moerassige gebied drooggelegd, waarbij alle bestaande gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. Ook het vanuit historisch oogpunt belangrijke klooster van Văcăreşti verdween door de slopershamer. Via een reeks waterwegen en meren wilde men het kunstmatige waterreservoir in de Dâmbovița rivier in Boekarest met de Donau in verbinding brengen. De ingreep zou tevens de kans op overstromingen verminderen. Bij de revolutie in 1989 werden Ceaușescu en zijn vrouw Elena echter gefusilleerd en de plannen voor Văcăreşti verdwenen in de prullenbak. Een deel van de plannen was al uitgevoerd; rondom het gebied was een gigantische betonnen dijk aangelegd. Voor het inmiddels ommuurde Văcăreşti werden allerlei alternatieve plannen geopperd zoals een recreatief complex met golfbaan, een congrescentrum, een hotel en een paar casino’s. Er circuleerden plannen genoeg, maar geen enkel idee werd daadwerkelijk ten uitvoer gebracht. Met het verstrijken van de jaren raakten al deze plannen in de vergetelheid en de natuur nam de touwtjes in handen en transformeerde Văcăreşti geleidelijk tot een groen lustoord voor vogelaars en natuurliefhebbers.

Tijdens onze wandeling zagen we regelmatig een klauterende woudaap. (foto; Jacques van der Neut)

Goede waterkwaliteit
De waterstand in deze groene oase wordt niet gereguleerd door gemalen of zoiets. Een stelsel van ondergrondse bronnen vult diverse waterpartijen en zorgt voor een goede waterkwaliteit, waardoor er zelfs otters – op Europees niveau bedreigde zoogdieren – voorkomen. In de moerassige delen van Văcăreşti leven ook reptielen zoals schildpadden en slangen. Een publicatie in National Geographic over dit spontaan tot ontwikkeling gekomen natuurparadijs, onderstreept het belang van dit bijzonder fraaie staaltje van natuurontwikkeling. Dankzij de nimmer aflatende inzet van een groep milieubeschermers en -activisten gaat hun vurige wens in 2014 eindelijk in vervulling: de Roemeense autoriteiten gaan akkoord met het verlenen van een beschermde status voor het spontaan ontstane natuurterrein, met een grootte van maar liefst 183 hectare. Meer informatie op: https://parcnaturalvacaresti.ro

Naar de Donaudelta
Na ons bezoek aan het Roemeense centrum en Văcăreşti, lopen we weer terug naar ons hotel. Onderweg passeren we een aantal electrische

De stepjes van Uber brengen uitkomst. (foto; Jacques van der Neut)

stepjes van Uber. Na het maken van een account, sjezen we kort daarop via allerlei groene stadsparken terug naar ons hotel. De volgende dag gaan staat onze volgende bestemming op het programma; de Donaudelta. Na het ontbijt in Les Jardins Carol, vraag ik nog om een kop koffie, maar krijg die vreemd genoeg niet. Volgens de ober ‘heb ik er immers al één gehad’… Vervolgens vraag hij of wij een internationale beoordeling willen achterlaten. We spraken in de afgelopen tijd vaak met allerlei Roemenen en de meeste reageerden spontaan en waren geïnteresseerd wat wij kwamen doen. Er waren echter ook mensen met onbewogen, norse gezichten die duidelijk in het communistische tijdperk waren blijven hangen. Maar dan komt onze Uber taxi precies op tijd aanrijden en brengt ons naar het vliegveld, voor de transfer naar Tulcea in de Donaudelta.