Pasteltinten in Porto

In september 2014 bezochten mijn vrouw Annemieke en ik Porto, de havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

Douro
Porto is gebouwd aan de noordoever van de Douro, de rivier die dwars door Porto slingert. Porto staat vooral bekend om de port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia (gelegen tegenover Porto op de zuidoever van de Douro) wordt gelagerd en van daaruit over de gehele wereld wordt geëxporteerd. De langwerpige gebouwen van 

Port
Tijdens een rondleiding loop je langs rijen, opgestapelde houten vaten. (foto: Jacques van der Neut)

de bekende merken zoals Sandeman, Offley, Càlem en Burmester zie je overal. Tijdens een rondleiding worden begrippen zoals ‘Vintage’, ‘Ruby’ en ‘Tawny’ nader uitgelegd en hoor je dat Port niet altijd persé donkerbruin kleurt.

Smalle steegjes
Het historische stadshart kenmerkt zich door fraaie pasteltinten; van rood naar paars en van blauw naar geel. Vooral de smalle steegjes zijn bij mij favoriet. Als je zo hoog woont heb je uiteraard weinig plek voor een tuin, maar op zo’n klein balkon is altijd plaats voor een plantenbak of schaal, waardoor sommige balkons zich ontwikkelen tot groene, ‘hangende tuinen’. 

'Tuintje' op balkon
Er is altijd wel plek voor een plantenbak of schaal. (foto: Jacques van der Neut)

Planten staan daar natuurlijk niet uitsluitend op balkonnetjes. Als plantenliefhebber ontdek je er op steile muren ook de nodige wilde soorten zoals dubbelloofvaren, muurleeuwenbek en klein glaskruid. Toen wij door de stad liepen werden er veel pandjes gerestaureerd, maar er is ook ruimte voor bouwval. Verlaten huizen met overwoekerde daken en blauwe betegeling zorgen voor mooie, fotografische contrasten. Zoiets dacht ik ook te vinden in de Livraria Lello & Irmâo, de bekende boekenzaak in Porto, waar Kate Rowling inspiratie op deed voor haar wereldberoemde verhalen over Harry Potter. In deze zaak kijk je je ogen uit, alleen die rode draaiende trap is al  fenomenaal, maar overal hangen helaas bordjes met ‘No pictures’…