Arjan Dwarshuis: “Mijn Biggest Year gaat door”

Een half jaar geleden sprak ik al met Arjan Dwarshuis over zijn plannen om in 2016 een nieuw wereldrecord te vestigen op het gebied van vogels kijken. Hoe is het eigenlijk met die plannen? “Al mijn tickets zijn geboekt, mijn Biggest Year gaat dus door.”

Recordpoging

1HMC-9566
Arjan Dwarshuis tijdens een bijeenkomst met zijn sponsor Canon.

Dwarshuis bezoekt volgend jaar voor zijn recordpoging maar liefst 34 landen. “De beste gidsen ter wereld heb ik inmiddels weten te strikken. Een stuk of acht, negen sponsors zoals Canon en Swarowski, steunen mijn onderneming. Nu zijn dat grote namen maar vanaf het begin word ik bijvoorbeeld ook ondersteund door Bruggink en Van der Velden Advocaten B.V. in Utrecht. Voor mijn Biggest Year ben ik thans full-time in de weer.” In het organiseren van een hele hoop zaken rondom zijn plannen gaat ontzettend veel tijd zitten. Zo schuift hij binnenkort aan bij Humberto Tan om in RTL Late Night zijn verhaal te doen en op het aanstaande Dutch Birding Weekend in Texel zal Dwarshuis zijn bijbehorende Fundraising programma lanceren. Tussendoor maakt hij een bijdrage over vogels kijken voor BinnensteBuiten, een programma van de NCRV en de KRO. Dwarshuis heeft uiteraard een lijstje met fel begeerde soorten. “Ja natuurlijk, voor ieder land heb ik er trouwens meerdere. Zo zou ik op de Filippijnen de apenarend willen zien en op Borneo, de Borneon Bristlehead, een kraaiachtige met een rode kop. Verder ga ik voor achttien soorten pitta’s en ga zo maar door.” De organisatie van zijn Biggest Year zorgt bij Dwarshuis voor een hoop stress. Zo dient hij bijvoorbeeld vijftien visa te regelen, zichzelf te voorzien van de nodige inentingen en Malerone te slikken. Het huidige record staat op 4800 soorten vogels in een jaar tijd. “Ik streef echter naar 5500, meer dan de helft van alle vogelsoorten die er op de wereld voorkomen. De lat ligt indebanvandecondor,jpgdus enorm hoog. Om overdag geen tijd te verliezen, zal ik voornamelijk ’s nachts vliegen. Met mijn actie wil ik bovendien 100.000 euro ophalen voor Birdlife’s Preventing Extinctions Programme.” Onlangs deed Dwarshuis ook mee aan het EO televisieprogramma In de ban van de condor, dat gepresenteerd wordt door Tooske Ragas en Eddy Zoey. Op een gegeven ogenblik stapte Dwarshuis uit dat programma. Was dat een spontane reactie of stond dat in het script? “Nee, dat was spontaan. De redactie wilde blijkbaar op de een of andere manier meer spanning brengen, maar daar wilde ik niet aan meewerken. Ze hebben het trouwens wel netjes gemonteerd. Ze hebben me niet afgeschilderd als een hork.” Maar met je afhaken loop je een reis naar Peru mis. “Ik ken Peru op mijn duimpje. Ik ben er al vaker geweest om naar vogels te kijken, bovendien kom ik er straks weer voor mijn Biggest Year.”